dilluns, 2 de juny del 2008

La gent gran és un actiu.

Després de la celebració de la Diada de la gent gran ahir diumenge, cada vegada m'adono més que el col·lectiu de la gent gran és un dels segments de població que cal tenir més en compte.

No és només l'experiència que aporten en tot el que diuen, sinó el coneixement d'allò que parlen. No hi ha ningú més qualificat que ells per parlar dels pobles des de l'interior de les seves entranyes. Parlant amb ells em va al cap aquella cantarella que es repeteix tant sovint: "escoltant s'aprèn molt!".

A vegades em pregunto si no malgastem massa temps intentant dissenyar els pobles del futur i oblidem que la història sol ser bastant cíclica i els municipis es troben davant situacions que es van repetint periòdicament. Si això darrer és cert, aleshores per evitar caure en errors i paranys del tot evitables cal que donem un tracte preferent a la gent gran per aprofitar el valor afegit que representen les vivències de molts anys carregades en les seves motxilles.

Potser és una qüestió personal, però no hi ha dia que parli amb alguna persona gran i no n'aprengui alguna cosa nova. Sovint, fins i tot un pot descobrir-hi episodis familiars que abans desconeixia...en fi, és el que tenen els pobles petits.

Des d'aquí llanço el repte de fer-los participar activament de la vida municipal. Si ens parem a comprendre'ls, encara que no ho expressin amb paraules ens adonarem que si la proposta és bona, participen més que ningú de les activitats.

No ho deixem perdre.

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Bones Jordi,
he estat llegint el teu bloc i me n'he adonat, lamentablement, que fer poble en aquest poble des del teu punt de vista és majoritàriament el futbol. M'agradaria que d'una vegada per totes es comencés a parlar d'altres temes com per exemple l'escola, que a part d'estar ben abandonada, dóna molt pel poble però pel que es veu interessa a pocs polítics locals.
Per cert, la coral les veus del fluvià ja té bloc. Està lincat des de la web de l'ajuntament. M'agradaria que hi fessis un cop d'ull. Les hores dedicades són un signe que també, la nostra associació està viva i que també dedica molt pel poble. Per cert no he vist cap comentari sobre la Xa Trobada de Corals de Sant Pere.
La gent que hi canta també n'estaria de contenta. perquè es fa poble quan es mima a tota manifestació cultural i educativa.

Atentament,
Cristina Bota

Per cert jo sóc parella de fet. A veure a quin equip em posaran l'any vinent! Tal i fa a on em posin perquè el fet és participar jugant amb ganes i il·lusió.

Jordi Martí Deulofeu ha dit...

Cristina,

Suposo que és impossible posar-se en la pell del que és mestre per saber les mancances de l'escola. Això no obstant, que no es parli de l'escola no significa que als qui exercim de polítics locals no ens preocupi. No sempre qui més parla sobre un tema és qui més hi fa al respecte.

A més a més, discrepo del tot que l'escola estigui abandonada i discrepo encara més que a aquest equip de govern no li interessi o la tingui oblidada. En qualsevol cas, es pot discutir sobre si a l'escola es fa prou o no, però aquesta és una altra qüestió.

De totes maneres, penso que aquest és un bloc d'opinió personal i que, per tant, no ha de coincidir necessàriament amb l'opinió que pugui tenir sobre algun tema en particular com a alcalde.

Els escrits que hi surten no tenen sempre a veure amb la política municipal, ni tampoc pretenc que aquest espai sigui un altaveu per difondre l'acció de govern municipal. Senzillament dono la meva opinió, a vegades com a Jordi, a vegades com a alcalde (potser la frontera és difícil de traçar, ho reconec) sobre diversos temes que segons el meu criteri poden ser d'interès.

Naturalment, es podria parlar de moltes més coses i n'hi hauria de molt més interessants que les que jo penjo. Només faltaria!

Per tant, penso que és important comprendre que aquest és un bloc de reflexió personal i no només un bloc de reflexió sobre política municipal.

En tot cas, el web municipal és qui ha de fer la funció divulgador dels actes que es porten a terme a nivell del poble.

Atentament,

Jordi Martí Deulofeu