dimarts, 24 de juny del 2008

Modifiquem el planejament per oferir més serveis.

Escric aquest post per sortir al pas de possibles malinterpretacions sobre l'acord de modificació puntual del PGOU aprovat inicialment per unanimitat en la sessió ordinària del Ple del passat 30 d'abril.

La modificació preveu un canvi de localització entre sistemes per a equipaments i sistemes de zones verdes per solucionar la mancança de sòl de propietat municipal disponible per a equipaments. Així, 486 m2 de sòl per a equipaments ubicats al sector La Capella s'intercanviarien per 486 m2 de sòl per a zona verda del sector Nord-Oest (d'un total de 4.326 m2 de zona verda existents en aquesta parcel·la!).

A tall de resum, per tal que es pugui projectar la ubicació de la llar d'infants i el dispensari mèdic al costat del centre cívic, ens feia falta afegir als 3.945 m2 existents de sòl per a equipaments, els 486 m2 de sòl també per a equipaments situats davant de la capella de Sant Sebastià i actualment sense aprofitament.

Si tenim en compte que el sòl municipal per a equipaments està pràcticament esgotat, i descomptem el sòl per a equipaments situat a l'extrem est de la urbanització La Capella, que el consistori considera massa als afores i que té el problema afegit de tenir situat a la parcel·la el dipòsit de gas que dóna abastament a la urbanització, a dia d'avui les alternatives són limitadíssimes (amb el benentès que del que es tracta és de mirar d'aprofitar el sòl existent i no de sòl de nova adquisició).

També val la pena aclarir que, malgrat aquesta modificació no s'aprovés definitivament, això en cap cas afectaria la possibilitat de construir nous equipaments en aquesta parcel·la, perquè el PGOU vigent ja permet una superfície de 3.945 m2 destinada a sòl per a equipaments que no està esgotada pel centre cívic.

Si la modificació esdevé una realitat, els 3.945 m2 de sòl per a equipaments es convertiran en 4.431 m2. D'aquests només se'n podrà fer una ocupació del 50%, és a dir, gairebé 2.216 m2. Si el centre cívic només n'ocupa aproximadament 1.285 m2, els 931 m2 restants fins arribar als gairebé 2.216 m2 es posarien a disposició per a poder construir una llar d'infants i un dispensari mèdic.

Malgrat tot, la modificació inicial del planejament no significa que els equipaments esmentats es construeixin immediatament. Com a consistori tenim el deure de treballar en la planificació dels espais destinats a equipaments i instal·lacions municipals i, si bé aquesta no és l'única opció, és la que s'ha considerat més adequada atenent a les circumstàncies actuals de disponibilitat de sòl municipal per a equipaments i a la voluntat de concentrar serveis.

En aquest sentit, només quan les subvencions per tirar endavant aquests projectes estiguin plenament garantides i l'Ajuntament es pugui fer càrrec pressupostàriament de la part de la despesa no subvencionada, començarem a parlar dels projectes d'obres respectius. Amb aquesta modificació l'única cosa que fem és preveure una reserva de sòl per a equipaments que ens permeti treballar planificant la futura ubicació de la llar d'infants i el dispensari mèdic, o dit d'altra manera, planificant la necessària prestació de més "serveis bàsics d'atenció a les persones".

Ara bé, si en el futur l'Ajuntament pogués disposar d'un nou sòl per a equipaments que permetés reubicar l'ampliació del CEIP Llagut d'acord amb el Departament d'Educació, això ja serien figues d'una altre paner i caldria analitzar la nova situació pel que fa a l'ús de les instal·lacions ja existents: podria ser l'escola vella un espai adient per a la llar d'infants? Potser sí, però actualment aquesta no és la realitat i per precaució més val no fer volar coloms. Això formaria part d'una altra discussió.

No obstant, tal i com ja vaig fer en una reunió mantinguda el 9 de maig passat a petició d'un petit grup de veïns del sector "Nord-Oest", convido a la resta de veïns a realitzar les consultes que creguin oportunes en relació amb aquest tema i els puc prometre que aquelles al·legacions que representin una millora objectiva de la proposta de modificació puntual del PGOU seran ateses, això sí, posant en una balança l'interès general que es desprèn d'aquests equipaments (amb una especial atenció als col·lectius de la gent gran i dels més menuts) i l'interès particular dels veïns (la vida quotidiana i benestar dels quals pugui patir un deteriorament com a conseqüència de la proximitat de les seves vivendes amb aquests nous espais i serveis).

En qualsevol cas, caldrà valorar les al·legacions i ponderar la decisió.

Vagi per endavant aquest compromís i resto cordialment a la vostra disposició.

3 comentaris:

anasegura ha dit...

Primer, felicitar-li per la nova pàgina web, més àgil i amb més continguts. Així com el bloc personal que li acosta més als ciutadans.
Em dic Anna Segura Cintas, i tinc una casa al carrer Empori, just al davant dels terrenys que l'Ajuntament vol destinar a la llar d'infants i el dispensari mèdic.
La veritat és que ens hem assabentat aquest cap de setmana, per una veïna que ens ha informat del nou projecte de l’Ajuntament, no sabíem res i de seguida he consultat la web per informar-me.
Tot el que vostè diu està molt bé però s’hem generen uns dubtes: els equipaments pel lleure de la mainada no són importants?, un camp de futbol i un parc infantil on vagin a jugar després de l’escola o els caps de setmana no són equipaments importants?. No és una pena que uns equipaments que funcionen es substitueixin per uns altres sense esgotar la possibilitat d’ubicar-los en un altre lloc?. El poble està creixent, s’amplia el CEIP i la llar d’infants, però l’oferta d’espais de lleure no.
Entenc que la falta de sòl municipal faci que es tinguin de planificar els projectes amb temps però, és imprescindible que la llar d’infants i el dispensari mèdic estiguin en el mateix solar?, no seria més lògic que l’ubicació de la llar d’infants estigués el més a prop possible del CEIP per facilitar a les famílies l’hora de deixar els germans en un lloc i l’altre?
A més m’han dit que també es farà un pàrking i un centre per immigrants. Això vol que la zona verda desapareix del tot?, només quedarà ciment?
I l’última reflexió, si aquest projecte no és a durà a terme immediatament, el manteniment i cura dels espais actuals no continuarà?. Moltes gràcies per la seva atenció

Josep M. Marcé i Company ha dit...

Sobretot, si un consell puc donar a aquest jove i intel·ligent alcalde és que escoltis a la gent. Per ells ets el llogater de l'Ajuntament per aquests quatre anys. No oblidis, que sé que no ho fas, posar per davant els interessos del poble.

Jordi Martí Deulofeu ha dit...

Anna,

La veritat és que es fa una mica difícil contestar a totes les qüestions que em plantegeu, però ho intentaré.

En primer lloc, com a consell recomanaria a tot aquell veí/veïna que tingui algun dubte en relació amb el projecte que vingui a fer una consulta a l'Ajuntament o que demani hora per parlar amb mi, per tal d'atendre qualsevol aclariment.

En segon lloc, crec que és bo saber que la intenció de l'Ajuntament no és retirar el parc infantil existent. Dit d'altra manera, l'Ajuntament no enretirarà el parc infantil perquè hi ha espai suficient per mantenir-lo i per poder-hi ubicar els equipaments que proposem.

En aquest sentit, teniu raó quan dieu que seria millor poder ubicar la llar d'infants a prop del CEIP Llagut però lamentablement no disposem de prou sòl ni per a l'ampliació de l'escola i, per tant, encara menys per plantejar-nos situar-hi una escola bressol.

Pel que fa al camp de futbol 7, val la pena dir que l'actual camp de futbol de gespa artificial als afores del poble ja contempla dos camps de futbol 7 el manteniment dels quals és molt més econòmic que no l'actual.

No obstant, sí que és veritat que malgrat ser un camp de futbol, i per tant un equipament esportiu, si ens fixem amb el que diu la normativa urbanística vigent en aquest punt concret del solar només hi podria anar una zona verda oberta a la gent. A la pràctica, una zona verda oberta a que la gent hi descansi o hi passegi és incompatible amb un camp de futbol 7 que necessita un manteniment periòdic i que ha d'estar en perfectes condicions per a la pràctica del futbol durant el camp de setmana.

També té tota la raó quan diu que els equipaments pel lleure de la mainada són importants. El projecte només pretén canviar uns metres de zona verda i intercanviar-los per uns d'equipaments en desús a l'altra costat de la carretera, això és cert. El que no és cert és que nosaltres enretirarem l'actual parc infantil. Aquesta proposta no ha sortit mai de l'actual consistori.

Més enllà, la nostra idea és la de concentrar els serveis en un mateix espai per tal d'aprofitar més bé el poc sòl per a equipaments del qual disposem. No hem dit mai que sigui obligatori que el dispensari mèdic i la llar d'infants es col·loquin en una mateixa parcel·la, però creiem que a l'actualitat és una bona solució per al municipi.

Per dir-ho d'una altra manera, ateses les necessitats actuals del poble, és a dir, construir una llar d'infants i un nou dispensari mèdic (sobre la qual cosa existeix un gran consens), hem cregut que situar-los al mateix lloc (un solar que ja està urbanitzat i que disposa de tots els serveis) és una bona solució per cobrir aquestes mancances en serveis públics bàsics d'atenció a les persones.

Una altra cosa que val la pena aclarir és que en cap cas hem parlat de construir-hi un CAP(d'una superfície molt superior a la d'un dispensari), bàsicament perquè Sant Pere és un poble molt petit i no reuneix les condicions necessàries per tenir-lo encara. L'Ajuntament vol construir un dispensari municipal nou que superir la manca d'espai de l'actual. Per entendre'ns, estem parlant d'un dispensari d'aproximadament 300 m2 i sempre en planta baixa (la llar d'infants faria, com a molt, 700 m2 comptant l'edifici també en planta baixa i el pati, que és obligatori per llei).

Tal i com es va dir a la xerrada informativa, el consistori té molt poc sòl per a equipaments de propietat i l'única altra alternativa que tenim encara es troba més lluny del centre del poble, per la qual cosa s'ha descartat.

Pel que fa a l'aparcament, no sé exactament a què es refereix, però només es farà aparcament en el sòl per a equipaments no en el sòl que està qualificat com a zona verda. L'única modificació que volem fer és reduir els aproximadament 4.400 m2 de sòl per a zona verda a uns 3.900 m2 per aprofitar la diferència com a sòl per a equipaments. Res més. En cap cas la zona disposarà de menys d'aquests 3.900 m2 de sòl destinat a espais lliures (zona verda). Li ho garanteixo.

Malgrat tot, la convido a fixar-se en la part de solar que dóna a les cases del c. Empori amb el c. Cap de Creus, per exemple, i s'adonarà que quan s'organitza qualsevol activitat al centre cívic i al camp de futbol 7 actualment tothom hi aparca i mai he sentit cap mena de comentari desaprovant-ho.

Per últim, no sé d'on ha pogut sortir la informació d'un centre per a immigrants -entenc que es refereix a un alberg per a temporers- però l'Ajuntament no s'ha plantejat mai posar un alberg en aquest punt, li dono la meva paraula.

Ja per acabar li agraeixo que hagi expressat els seus dubtes i lamento no haver contestat abans.
Com a recordatori li agrairia que pensés que l'obligació de l'Ajuntament és pensar un poble que presti els serveis més bàsics pensant en el conjunt de la població i no només d'una manera local (centrar-se només en uns quants carrers vull dir), i que, a vegades, això no fa content a tothom.

És per aquest motiu que en cas que encara li quedin dubtes s'adreci a mi per mirar d'explicar-me millor, la qual cosa m'agradaria que fes extensiva a tots els veïns que se senten afectats.

Malgrat tot, com a Ajuntament estem treballant per trobar una solució que sigui satisfactòria per a totes les parts.

Gràcies.

El saluda atentament,

Jordi Martí Deulofeu