dijous, 21 de febrer del 2008

Abocament d'hidrocarbur a les platges.

Ahir a la tarda vàrem rebre la mala notícia de l'activació de la fase 1 de contaminació d'aigües marines (CAMCAT) per l'aparició de taques d'hidrocarbur a les platges del municipi i de Castelló d'Empúries per part del Centre d'Emergències de Catalunya.

Els treballs de neteja han començat avui al matí i una dotació de bombers, la brigada municipal i una màquina retroexcavadora recullen les petites peces que han arribat a la sorra. El diàmetre d'aquest residu tòxic varia en funció de la platja afectada, tot i que aproximadament va des del tamany d'un moneda d'euro fins al d'un plat de postres.

Els vents de llevant han provocat que l'afectació sigui major a les platges de Castelló d'Empúries i d'Empuriabrava, tot i que per extensió i d'acord amb el número d'efectius que hi treballen es preveu que la neteja duri més a Sant Pere. D'una manera o altra, la intenció és desviar alguns membres del cos de bombers cap a les nostes platges en cas que les tasques s'acabin abans a Castelló d'Empúries i així poder acabar com a molt tard abans del fi de setmana. No s'han trobat evidències ni indicis de risc per a la flora i la fauna.

En un primer moment, des de l'Ajuntament castelloní se'ns havia ofert la possibilitat de deixar-nos la seva màquina una vegada ells haguessin acabat. A la pràctica, però, l'ús d'aquesta màquina netejadora ha resultat ser ineficient i s'ha decidit acabar de realitzar la feina de manera manual.

El més probable és que les restes d'hidrocarbur provinguin d'algun vaixell que ha netejat les seves sentines a alta mar sense tenir en compte la distància respecte la costa i les previsions meteoròlogiques.

Demà a les 8 h. del matí continuaran els treballs i espero que tot quedi en un ensurt que oblidarem aviat.

7 comentaris:

Estel·la Girbent ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Montse Leal Garcia ha dit...

Hola Jordi... jo continuo escrivint correus.. malgrat que tu no contestessis al meu..jejeje.. no passa res perquè ser que has anat molt atabalat amb el tema de les taques de petroli. Crec que no ens hem de preocupar perquè amb la col·laboració de tots, poden desaparèixer ràpidament. De tota manera crec que avui n'han sortit unes prop de barcelona -en forma de galeta- i poden ser restes de les que tenim aquí a la comarca... crec però que no hem de patir...

Fins aviat

Estel·la Girbent ha dit...

Que quedi només en un ensurt.
Ni tenint en compte la distància a la costa, ni les previsions meteoròlogiques..hi ha coses que no es poden fer.

Per cert, et convido a que passis a la pàgina següent:

santperepescador.blogspot.com

Surts molt guapo!jeje

Cuida't... ;)

Elimino el primer comentari per coses de faltes d'ortografia!jajaja

Estel·la

Jordi Martí Deulofeu ha dit...

Montse,

Tens tota la raó, sí que vaig una mica de bòlit. De totes maneres no és excusa i des d'aquí aprofito per agraïr-te les mostres de suport de la teva primera entrada. Espero que aquest nou equip de govern no decibi ningú i que, com a mínim, es pugui apreciar bé que hi esmercem tots els nostres esforços.

zenobia ha dit...

Hola Jordi,
sort que entre tots s'ha reaccionat a temps i el desastre no ha anat a més. Sobretot tenint en compte el esforços que s'estan fent per preservar aquest espai tan privilegiat en el que es troba situat Sant Pere Pescador.
Bé, no sé si es podrà trobar el responsable, però almenys esperem que no torni a succeïr.

Fins ara!

Sergi ha dit...

Jordi,

Només dir-li que ja he vist la foto de quan era xiquet.jejeje
i respecte les taques doncs que hi ha gent que fa les coses sense saber-ne les conseqüències i després passa el que passa.
"Zenobia", jo tampoc crec que es trobi el cupable.
No hi entenc gaire del tema però suposo que hi ha punts de neteja de sentines...o no.

ens veiem aviat

Josep M. Marcé i Company ha dit...

Suposo que el culpable deu ser massa poderós per trobar-lo. Tipus "informe pelicà". Per molt que fem cadascun de nosaltres, amb una sola multinacional passant de tot ens malmet la nostra comarca de per vida.